5 rozgrzewających napojów na jesienne chłody

Jesienne chłody mogą dać się nam we znaki, dlatego warto się przed nimi bronić. Najlepszym sposobem są rozgrzewające napoje, które mają także właściwości wzmacniające i antybakteryjne. Zobacz, jak przygotować rozgrzewające napoje na jesienne chłody.

 

  • Herbata na 100 sposobów

 

Od lat na przeziębienie wielu z nas pije właśnie herbatę z miodem i cytryną. Cenne właściwości cytryny i przede wszystkim duża dawka witaminy C w połączeniu z bardzo zdrowym miodem złagodzą pierwsze objawy choroby i bardzo szybko nas rozgrzeją. To na pewno najsmaczniejsze lekarstwo na przeziębienie i przy tym bardzo zdrowe.

Równie rozgrzewająca jest także herbata z rumem, oczywiście tylko odrobiną lub ze świeżą gałązką rozmarynu. Kolejny sposób to herbata z sokiem malinowym lub z czarnej porzeczki. To nie tylko przepyszny sposób na rozgrzanie, ale także na przeziębienie, dzięki dużej dawce witaminy C.

Ciekawym sposobem na herbatę w chłodne jesienne dni, jest również przygotowanie naparu herbaciano – korzennego. Wystarczy, że po zaparzeniu herbaty dosypiesz szczyptę przyprawy korzennej, dodawanej często do piernika lub mieszankę imbiru, cynamonu i anyżu. Ten wyjątkowy napój, który bardzo szybko rozgrzewa, przyda się na chłodne jesienne dni.

 

  • Napar z imbiru

 

Wszyscy znamy bogate właściwości imbiru. Działa on nie tylko rozgrzewająco, ale wpływa również korzystnie na trawienie, zwiększa koncentrację i dba o lepsze krążenie. Nie może go więc zabraknąć w naszej jesiennej diecie. Również przygotowując rozgrzewające napoje na chłodne dni, warto sięgnąć właśnie po imbir i przyrządzić z niego przepyszny i bardzo rozgrzewający napar.

Aby przygotować napar z imbiru potrzebujesz dwie szklanki wrzątku, do którego należy wrzucić świeży, obrany i pokrojony w plastry imbir oraz jedną pomarańczę pokrojona w ćwiartki. Jeśli dokładnie wyszorujesz skórkę i sparzysz ją wrzątkiem, możesz wrzucić pomarańczę bez obierania skórki, smak będzie intensywniejszy. Taki napar gotujemy przez 10 minut, a następnie dodajemy łyżkę miodu, szczyptę cynamonu i kilka listków mięty. Napój przerzedzamy przez sito i pijemy gorący lub schłodzony z kilkoma kostkami lodu.

 

  • Czekolada po meksykańsku

 

Nic tak nie poprawi nastroju podczas deszczowego jesiennego wieczoru, jak porcja przepysznej gorącej czekolady. Jej przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy podgrzać mleko, około jednej szklanki i rozpuścić w nim pół tabliczki gorzkiej czekolady, najlepiej takiej z dużą zawartością kakao. Gdy czekolada się rozpuści i nie będzie już żadnych grudek, dodajemy dwie łyżeczki cukru, szczyptę anyżu, goździków i cynamonu. Przyprawy te podkreślają głęboki smak czekolady, nadając mu wyjątkową meksykańską nutę.

Meksykanie mieszają również czekoladę z chili, dzięki czemu napój jest lekko pikantny. Taka wersja gorącej czekolady sprawdzi się nawet
w najchłodniejszy jesienny wieczór.

Pamiętajmy, że czekolada ma również wyjątkowe właściwości poprawiające nastrój, dzięki produkcji hormonów szczęścia – endorfin. Jest to więc napój wręcz idealny nie tylko na deszczowy, jesienny dzień, ale także sprawdzony sposób na jesienną chandrę.

 

  • Mors żurawinowy

 

Wszystkim miłośnikom żurawiny, znany jest na pewno mors żurawinowy. Jest to napar, który działa nie tylko rozgrzewająco, ale także antybakteryjnie, dzięki czemu będzie niezastąpiony podczas zmagania się z zarazkami i bakteriami oraz jesiennym chłodem. Przygotowanie tego wyjątkowego napoju jest bardzo proste. Wystarczy wrzucić do garnka dwie garści żurawiny, które należy rozdrobnić za pomocą blendera. Następnie trzeba dodać dwie duże łyżki cukru, zalać wszystko pół litrem wody i zagotować. Pyszny i aromatyczny napar gotowy jest w zaledwie kilka minut. Wystarczy go przecedzić i pić, gdy jest gorący.

 

  • Mleko z miodem i masłem

 

Jesienią przez zmianę warunków atmosferycznych i coraz krótszy dzień wiele osób może mieć problem z zasypianiem i spokojnym snem. Dlatego właśnie, by łatwiej zasnąć i rozgrzać się w jesienny wieczór warto przyrządzić przepyszny złoty napój. Jest nim gorące mleko z łyżeczką miodu i łyżeczka masła. Dla wielu będzie to jeden ze smaków dzieciństwa, który zachował się w pamięci i teraz, podczas wietrznych i deszczowych dni wraca, by znów wywołać uśmiech na twarzy. Mleko z miodem i masłem sprawdzi się zarówno, gdy chcesz szybko rozgrzać organizm po długim spacerze, poprawić sobie nastrój wywołany jesienną chandra i pokonać pierwsze objawy przeziębienia.